Hvem har ansvaret for skimmelsvamp i din lejebolig?

Du har sikkert allerede gættet det. Ansvaret for at udbrede skader efter skimmelsvamp afhænger af din boligform.

Der må ikke være fugt eller skimmelsvamp i dit hjem uanset boligform. Det gælder uanset, om der er tale om synlige eller skjulte skimmelangreb. Hvis du ikke reagerer på et angreb af skimmelsvamp, vil problemet kun vokse. Det er vigtigt, at du er opmærksom på symptomerne. Det gælder både dit eget helbred, boligens tilstand og økonomien.

Hvis du bor i en ejerbolig – det kan både være lejlighed, parcelhus eller noget helt tredje – står du selv med ansvaret. Det giver sådan set også god mening, at du selv er ansvarlig for udbedring af skader, der skyldes skimmelsvamp, når du ejer din bolig. Kontakt eventuelt din forsikring. Måske har du dækning for udgifterne.

Hvis du bor til leje

Hvis du bor i leje- eller andelsbolig, er det en anden sag. Det samme gælder for ungdoms- eller ældreboliger. Her skal du kontakte viceværten. Du skal kontakte ham eller hende, så snart du får mistanke om skimmelsvamp. Jo hurtigere I får gjort noget ved problemet desto bedre for både boligejerens økonomi og dit helbred. Så det er jo i alles interesse.

Du kan med fordel gøre det til en vane at sende al kommunikation på skrift. Det er brugbart, hvis sagen på et tidspunkt går i hårknude. Det kan være, at en aftale bliver glemt, eller måske kan din vicevært slet ikke se problemet. I tilfælde af sidstnævnte kan du så sende en kopi af breve, mails eller sms’er til dem, der administrer din bolig. De samarbejder formentlig med et forsikringsselskab, der kan tage et kig på skaderne.

Når du henvender dig, kan du med fordel:

  • Henvende dig skriftligt.
  • Beskrive skaderne grundigt.
  • Eventuelt foreslå en løsning.
  • Give modtageren af din henvendelse en tidsfrist for svar – samt bede om bekræftelse for modtagelsen.
  • Og taler du med din vicevært, administrator eller andre, er det en god idé at skrive et kort referat af samtalen. Så har du altid styr på, hvad der er talt om og hvornår.

Når du bor til leje, skal du også være opmærksom på, at du ikke selv må reparere skaden, hvis det ikke er efter skriftlig aftale med vicevært eller administrator. Det kan være svært at overbevise en eventuel modpart om problemet, hvis det ikke længere er synligt.

Udlejer skal hurtigst muligt efter din henvendelse starte en undersøgelse. Hvis undersøgelserne bekræfter mistanken om skimmelsvamp og medfølgende skader, skal problemet løses. De påvirkede områder i boligen skal afvaskes eller renses. Det er omfanget af angrebet, som bestemmer den nødvendige indsats.

Du kan stadig få ansvaret

Hvis der er tale om et angreb af skimmelsvamp, som er opstået på grund af forkert brug af boligen, har du selv ansvaret for at fjerne skimmelsvampen – også selvom det er en lejebolig. Det kan eksempelvis være, hvis du ikke varmer lejligheden nok op eller lufter nok ud.

Det er derimod naturligvis udlejers ansvar, hvis skimmelsvampen ikke skyldes forkert brug af boligen.

You might like

About the Author: Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *